Kerstmis staat voor de deur, en dat betekent gezellige momenten met familie en vrienden, knusse decoraties en natuurlijk heerlijk eten! Of je nu een uitgebreid diner organiseert of een intieme avond met hapjes en drankjes, het juiste kerstmenu maakt het samenzijn extra speciaal.
In deze blog deel ik enkele feestelijke hapjes en dessert die je eenvoudig kunt bereiden, maar die toch een echte indruk maken. Laat je inspireren door deze culinaire ideeën en maak van jouw kerstfeest een onvergetelijke smaakervaring!
Note: Voor mijn recepten geef ik niet altijd exacte hoeveelheden op. Ik werk graag op gevoel en moedig je aan hetzelfde te doen. Vertrouw op je smaak en intuïtie – dat maakt koken juist zo leuk en persoonlijk!
Kaasmousse met rode biet en crumble van kletskoppen
- Ingrediënten : Bio rode biet (in vers afdeling, luchtledig verpakt) . opklopbare room . opgeklopte kaas . pijpajuin fijngesneden . balsamico (wit) . kletskoppen (karamelkoekjes) . peper & zout
- Extra: aperitiefpotjes / glaasjes (Tip : Gebruik MK keramiek - espressokopjes of mini's)
- Werkwijze:
- Snij de bieten in blokjes en voeg wat balsamico, peper en zout toe. Stop in afgedekt potje in frigo tot je het hapje maakt.
- Klop de room op. Ik gebruik ongeveer de helft van een potje, maar gebruik naar gevoel. Doe een beetje van de opgeklopte room bij de kaas en spatel voorzichtig om, voeg room bij tot je een gewenste structuur bekomt. Mag niet te liquide worden. En proef! Doe dit in een spuitzak en stop in de frigo tot je het nodig hebt. (je kan dit ook met 2 kleine lepetjes doen )
- Steek de kletskoppen in een plastiek zakje en rol fijn met een deegrol. Hou apart
- Als de gasten komen :
- meng de fijngenseden pijpajuin bij de rode biet, maar hou nog over voor versiering.
- Doe dit mengsel in potjes/glaasjes
- Spuit de kaasmousse erop
- doe wat pijpajuin erover
- bestrooi met de crumble
- Ingrediënten: vijgen . italiaanse hesp . basilicum . optioneel: honing
- Werkwijze:
- Snij de vijgen in 4 (druppel evt wat honing erop indien niet zoet genoeg)
- Leg op ieder part een blaadjes basilicum
- Wikkel wat italiaanse hesp erond.
Wafeltjes met zalm (kidsproof)
- Benodigdheden: bladerzeeg en gerookte zalm . optioneel : verse kruiden
- Extra: wafelijzer . ronde uitsteekvorm (niet te groot)
- Werkwijze:
- Snij rondjes uit het bladerdeeg met de uitsteekvorm
- Beleg telkens een rondje met gerookte zalm, laat de boord vrij, en voeg eventueel extra verse kruiden toe.
- Bedek met een tweede bladerdeegrondje.
- Bak tot bruin in wafelijzer.
- Je kan deze eventueel vooraf maken samen met de kinderen. Vinden ze echt leuk. Voor het opdienen dan enkel wat opwarmen. (evt in wafelijzer)
Grand-Marnier Soufflé (dessert)
- Benodigdheden: 4 eierdooiers . 75gr bloemsuiker . 1/4L slagroom . 1 pakjes vanillesuiker . 1 glas Grand-Marnier . optioneel : cacaopoeder
- Extra: kleine glaasjes of potjes (Tip : Gebruik MK keramiek - espressokopjes of mini's)
- Werkwijze:
- Klop de eierdooiers en de suiker schuimig.
- Klop de slagroom stijf samen met de vanillesuiker
- Voeg beide samen (lichtjes met spatel) en voeg de likeur toe.
- Verdeel in de glaasjes
- Zet ongeveer 10 uur in de diepvries (kan dus perfect voordien gemaakt worden)
- 10 minuten voor serveren uit de diepvries halen en eventueel serveren met wat cacaopoeder.
Smakelijk en fijne Kerst!
Katleen